Forebyggelse af affald

Når vi taler om affaldsforebyggelse vil det sige, at vi skal undgå at skabe affald. Dette kan f.eks. gøres ved at mindske spild i produktionsprocesser og husstande.

Danmark er det land i Europa der producerer mest affald pr. indbygger. Det betyder selvfølgelig noget, at vi er et forholdsvist rigt land, men selv når vi sammenligner os med øvrige lande med samme økonomi, er vi dem der smider mest affald ud.

Og hvorfor er vi så det? Det er svært at sige, men vi har en meget veletableret brug-og-smid-væk-kultur. F.eks. virker halvdelen af de skærme, vi samler ind på genbrugspladserne, faktisk som de skal. Men de er blevet afleveret på genbrugspladsen, fordi vi gerne vil have nyt, pænere eller den nyeste teknologi.  

Et andet eksempel er tøj. Specielt hverdagstøj i en mellem prisklasse. Hver dansker køber ca. 36 kilo nyt tøj om året. Vi ca. hvert stykke tøj 8 gange, før det ryger ud - enten til genbrug, genanvendelse eller forbrænding.

Vi skal have ændret på vores mind-set og vaner. Du kan selv være med til at forebygge affald ved at:

  • Købe kvalitet: Køb produkter, der kan holde, og som kan repareres
  • Lade tingene gå videre: Del, giv, byt, lån, køb brugt og brug lejeordninger
  • Bruge igen og igen: Brug produkter og emballager, der kan bruges mange gange, og brug dine gamle ting på nye måder
  • Købe noget, der aldrig bliver til affald: Gå efter miljøvenlige oplevelser, og køb spil, musik og film som downloads
  • Spilde mindst muligt: Køb kun det, du har brug for, undgå madspild, brug e-boks, og sig nej tak til trykte reklamer (læs dem på nettet i stedet)