Undgå madspild
Hvorfor skal vi undgå madspild?
I Danmark smider vi hvert år over 814.000 ton mad ud. 814.000 ton mad som kunne være spist. Husholdningernes madspild udgør 250.000 ton pr. år mens fødevareindustrien står for et årligt madspild på 385.000 ton. Madspildet koster danske forbrugere mere end 11 milliarder kroner årligt.
Derfor er madspild et stort problem. Ikke kun fordi de koster os forbrugere en masse penge, men også fordi det vi tærer på vores ressourcer og miljø. Over en tredjedel af klimabelastningen fra fødevareproduktionen skyldes madspild.
Planlæg dine indkøb - lav madplan
En af de vigtigste ting man kan gøre for at mindske madspild, er at planlægge sine indkøb, så man sørger for, kun at købe det man skal bruge.
Start med at lave en madplan så du har et overblik over, hvilke retter der skal købes ind til.
Når din madplan er på plads, er du klar til at planlægge dine indkøb. Kig i køleskabet og fryseren for at se, om du allerede har nogle af råvarerne derhjemme, så du undgår at købe mere, end du har brug for.
Tænk også over mængden når du køber ind. Måske behøver du ikke at købe en hel pakke tomater, hvis du kun skal bruge tre.
Lugt, føl og smag - inden du smider mad ud
Undgå at smide mad ud der stadig kan bruges. Mad der har datomærkningen "bedst før" kan sagtens spises selvom datoen er overskredet. Her er det vigtigt, at du bruger dine sanser til at vurdere, om maden stadig er god. Så smag på det, duft til det og mærk efter om det føles rigtigt.
Hvis produktet har datomærkningen ”sidste anvendelsesdato”, skal produktet smides ud, hvis datoen er overskredet, ellers kan du risikere at blive syg af at spise produktet. ”Sidste anvendelsesdato” findes blandt andet på kød og fisk.
Skriv dato på, når du fryser rester ned
Selvom du har været grundig i din planlægning, kan du stadig have rester. Gem dem og spis dem til frokost dagen efter. Eller frys dem ned, og tag dem med i din næste planlægning.
Hvis du fryser rester ned, så skriv dato på så du kan holde styr på, hvilke rester fra din fryser du skal spise først.